Příběh LYSI
Všechno to začalo poptávkou po islandském oleji z tresčích jater jako přírodním zdroji vitamínů A a D. Dva ambiciózní bratři, Tryggvi a Thordur Olafsson, začali získávat a zpracovávat tresčí játra v Reykjavíku. Společně založili společnost LYSI 10. ledna 1938.
1938-1954 S rostoucím povědomím o zdravotních přínosech oleje z tresčích jater a jeho vitamínů rostla poptávka. LYSI se brzy stala největším výrobcem a exportérem oleje z tresčích jater na Islandu – titul, který společnost drží dodnes.
1955-1977 Až do tohoto období LYSI exportovala produkty pouze pro další výrobu. Kolem roku 1955 však společnost začala vyrábět olej z tresčích jater v pro koncové zákazníky - spotřebitele. Od té doby hrají spotřebitelské produkty důležitou roli s domácím trhem jako měřítkem. Byla založena laboratoř a začal pravidelný výzkum olejů.
1978-1997 Vědci dospěli k závěru, že konzumace rybích lipidů snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. To mělo obrovský dopad na spotřebitele a popularita oleje z tresčích jater opět vzrostla. LYSI zvýšila důraz na výzkum a vývoj, což ji učinilo jedním z předních odborníků v oblasti omega-3.
V roce 1992 se LYSI stala první společností na Islandu s certifikací ISO.
1999-2010 Nová éra v historii LYSI. Katrin Petursdottir, vnučka zakladatele LYSI T. Olafssona, se stala majitelkou po úspěšné fúzi LYSI a závodu na sušení ryb v Thorlakshofnu. To byl začátek nové éry v historii LYSI, kdy prodej rychle expandoval a výzkum a vývoj produktů byly silnější než kdy dříve.
2011 - současnost V roce 2012 LYSI dokončila rozšíření závodu, čímž zdvojnásobila kapacitu na 13 000 tun. S ještě lepší kvalitou a procesy nabízí LYSI od roku 2014 rybí olejové produkty kvalifikované jako API (aktivní farmaceutická složka). V roce 2015 LYSI získala továrnu na konzervování tresčích jater Akraborg a v roce 2019 byla otevřena zcela nová továrna na sušení ryb, která využívá přírodní horkou vodu jako zdroj energie. Později, v roce 2022, byl do rodiny LYSI přivítán dodavatel surovin Ice Fish.
Dnes je LYSI známá po celém světě pro své odborné znalosti v oblasti rybích olejů, vysoce kvalitní produkty a vynikající služby, dovednosti, které byly nashromážděny za více než 85 let.
Certifikace:
LYSI vlastní následující certifikáty kvality:
FSSC 22000 - Mezinárodně uznávaný standard řízení bezpečnosti potravin založený na ISO 22000 a uznávaný Globální iniciativou pro bezpečnost potravin (GFSI).
GMP - Standard pro minimalizaci rizik při farmaceutické výrobě, který musí dodržovat výrobci léčiv.
Halal - Záruka, že produkty splňují požadavky islámského práva a jsou tedy vhodné ke konzumaci muslimskou populací.
AOCS - Programy odborné způsobilosti laboratoří spravovanéAmerican Oil Chemists Society (AOCS).
LYSI vlastní následující certifikáty udržitelnosti:
FOS - Projekt World Sustainability Organization (Světové organizace pro udržitelnost), který zajišťuje,že rybí produkty pocházejí z odpovědně a udržitelně spravovaných rybolovů.
MSC - Standard, který zajišťuje, že rybolovy jsou dobře spravovány a odpovědně využívány, aby se zabránilo nadměrnému rybolovu a zajistily zásoby mořských plodů v budoucnosti.